O kmečkem dečku, ki je postal kipar

V zgodbi o Slavku Oblaku boste lahko spremljali njegovo osupljivo življenjsko in ustvarjalno pot, ki jo je prehodil od preprostega kmečkega fanta s kmetije na Rečici pri Bledu do priznanega kiparja, katerega kipe si je mogoče ogledati v parkih večjih nemških mest.

Slavko Oblak (1934) se je rodil na kmetiji »pri Klemenovih« na Rečici. Kot njegov oče, je bil tudi on izučen tesar, vendar se je v petdesetih letih odločil za študij v tujini, na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Münchnu. Denar za preživetje je služil tudi v livarni, bron pa je postal njegov najljubši material za ustvarjanje. Tako si je na svojem domu na kmetiji v Kumhausnu, kjer sedaj prebiva, postavil lastno livarno za vlivanje skulptur. Njegove plastike krasijo mnoge javne zgradbe in parke v Landshutu, mestu, imenovanem tudi mesto vodnjakov in javnih plastik. Vsa njegova dela, predvsem številni vodnjaki tudi po drugih bavarskih mestih kažejo na njegov prvinski odnos do narave, s katero v sobivanju tudi živi. Tudi Bled krasijo štiri prepoznavne plastike Slavka Oblaka: Ciklama ob jezeru, Brstični vodnjak pred sedežem Občine Bled, kip Matere božje z detetom v baročni kapeli na Blejskem gradu in plastika Grajski cvet v grajskem parku.

Monografija »Slavko Oblak – umetnik in rokodelec.« bo izšla na 168 straneh. Biografijo je na podlagi pogovorov s kiparjem napisala Lidija Pavlovčič, avtor strokovnega dela pa umetnostni zgodovina Vid Lenard. Monografijo dopolnjuje bogat izbor fotografij.

Vabljeni k ogledu Pogovora z avtorji knjižne edicije: