Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Knjižni komplet sestavljata dva dela, Biografija umetnice 1928 – 2020 (180 strani, z bogatim slikovnim gradivom), avtorice Lidije Pavlovčič in Ustvarjanje (380 strani, strokovni prispevki z obsežnimi galerijami njenega umetniškega opusa), avtorjev Tatjane Pregl Kobe (ilustracija), Marka Kočevarja (karikatura), Janeza Fajfarja (PEN), Tee Rogelj (gledališče), Edvarda Majarona (lutke) in Ane Marije Kunstelj (slikarstvo in grafika).

V uvodnem delu je na temo častne občanke Bleda pisal blejski župan Janez Fajfar, svoj nagovor bralcu sta dodala tudi Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled, pod okriljem katerega bo izvedena razstava in izid knjige ter Ejti Štih, hči Melite Vovk in prav tako akademska slikarka. Ustvarjalni del je z Zamirujočim sonetom za Melito Vovk, čebelarko podob obogatil Boris A. Novak.

“Sicer preveč podrobno opisujem tega človeka, a zdi se mi zanimivo opisovati zlasti meni zanimive obraze. Da ga ne bi poznal tako dobro, bi se mi moral zdeti zloben in degeneriran. A človeški obraz je bolj zamotan problem, kot se zdi na prvi pogled. Lepo in grdo se mi zdita prav tako relativna pojma kot genialno in noro ali normalno in nenormalno. Kje je meja enega in se začne drugo…. in lahko je najgrše obličje lepo kot odsev plemenitega duha, lahko pa je najlepše obličje grdo kot prazna, brezbrižna maska lepe lutke.”

Iz dnevnika Melite Vovk, napisanem leta 1946. Odlomek iz knjige MELITA VOVK OSEBNO Biografija umetnice 1928 – 2020, avtorice Lidije Pavlovčič.

“Umetnik prejme od narave dar umetnosti – zlato posodo, da iz nje deli skrivnost. Ta skrivnost je sok, ki teče skozi srce in se čisti v jezeru duše. Kdor pije iz keliha umetnosti naj, naj pomni, da njen sok ni za okrepilo telesa, pač pa za okrepilo duše.”

Melita Vovk v zaobljubi umetnosti, ki jo je napisala leta 1936, stara 8 let. Odlomek iz knjige MELITA VOVK OSEBNO Biografija umetnice 1928 – 2020, avtorice Lidije Pavlovčič.

Za naročilo knjižnega kompleta se obrnite na Zavod za kulturo Bled – info(at)zkbled.si.

1 – Biografija umetnice

2 – Ustvarjanje

Foto: Mirko Kunšič

Melita VOVK osebno: pogovor z avtorji knjižne edicije

je potekal v sredo, 14. julija 2021, v Festivalni dvorani na Bledu.

Pogovorni večer je povezovala igralka, pesnica in dramatičarka, Saša Pavček.

V pogovoru o Meliti Vovk so sodelovali:

Ejti Štih, akademska slikarka in hči Melite Vovk, ki je po mamini smrti zbrala in uredila njeno umetniško zapuščino

Ana Marija Kunstelj, urednica knjižnega kompleta in avtorica prispevkov o Melitinem delu na področju slikarstva in grafike

Lidija Pavlovčič, avtorica prvega dela – Biografije umetnice

Tatjana Pregl Kobe, avtorica prispevka o Melitinem delu na področju ilustracije

Tea Rogelj, (SLOGI), avtorica prispevka o delu na področju gledališča

Boris A. Novak, avtor pesmi Zamirajoči sonet za Melito Vovk, čebelarko podob

Dudi Vovk, sestra Melite Vovk

Andreja Završnik, Zavod za kulturo Bled, ki je skupaj z Ejti Štih, hčerko Melite Vovk pripravila izbor del za razstavo in postavila ter oblikovala celosten izgled razstave in knjižnega kompleta.

 

Melita VOVK osebno: pogovor z avtorji knjižne edicije